Aplicarea reglementărilor concurențiale

alexandra.caras/ July 24, 2020/ Impresii webinarii

Crizele economice afectează, de o manieră diferită și deseori imprevizibilă, atât conduita companiilor care se văd nevoite să răspundă la provocările ridicate de criză, cât și răspunsul autorităților de concurență.

Webinarul a documentat exhaustiv modurile în care autoritățile de concurență au reacționat în fața COVID-19, respectiv implicațiile pentru companii.

Pe parcursul webinarului, participanții au putut afla care sunt acțiunile ce pot fi întreprinse de companii ca răspuns la provocările economice ridicate de criză, care dintre aceste acțiuni ridică probleme de natură concurențială specifice în contextul crizei și care sunt instrumentele de ajutor de stat la îndemâna companiilor.


Tematica evenimentului a avut în vedere

⊟ Impactul crizelor economice în general, și a COVID-19 în particular, asupra modalității de aplicare a prevederilor concurențiale în vigoare.


Printre beneficiile participanților

Webinarul a avut un scop dublu. Pe de o parte, webinarul și-a propus să ajute companiile să identifice planurile de acțiune potrivite pentru a contracara efectele economice ale COVID-19, atât privind acordurile de coperare între companii, cât și privind conduita individuală. Acordurile de cooperare privind producția, transportul, distribuția și comercializarea beneficiază, în anumite circumstanțe, de un tratament mai favorabil atunci când ele survin în cadrul unei crize sau ca răspuns la provocările ridicate de aceasta, în timp ce anumite conduite individuale cum ar fi creșterea prețurilor pot ridica provocări suplimentare în același context.

Pe de cealaltă parte, webinarul a învățat companiile cum să își pregătească strategia de răspuns la provocările economice ce se așteaptă a fi ridicate de cel de-al doilea val preconizat al pandemiei.

Nu în ultimul rând, participanții au beneficiat de o prezentare exhaustivă a regulilor privind ajutorul de stat în chestiunea recuperării pierderilor cauzate de COVID-19.

Participanților li s-a adus în vedere de asemenea faptul că, în contextul unei investigații declanșate de Consiliul Concurenței și finalizate cu aplicarea unei sancțiuni, interesul unei companii pentru familiarizarea cu și respectarea regulilor de concurență prin participarea la un astfel de eveniment poate conduce la aplicarea unei circumstanțe atenuante.


Trainerul webinarului

Adrian Șter este unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniul dreptului concurenței din România. Adrian deține un masterat în dreptul Uniunii Europene la University College London și coordonează departamentul de concurență și ajutor de stat al D&B David și Baias, una dintre casele de avocatură recunoscute pentru expertiza în aceste domenii.

Pe parcursul unei cariere de 15 ani în domeniul concurenței și ajutorului de stat, Adrian a acordat asistenţă juridică unui număr ridicat de clienţi din sectoare economice şi industriale diferite, incluzând petrol şi gaze, produse alimentare, transport, telecomunicaţii, sectorul farmaceutic, FMCG, retail, sectorul financiar-bancar, sectorul auto, media, echipamente agricole sau construcţii.

Asistenţa acordată de Adrian include reprezentarea clientului în cadrul investigaţiilor declanşate de autorităţi de concurenţă naţionale sau comunitare privind înţelegeri tip cartel, înţelegeri verticale sau abuzuri de poziţie dominantă, în cadrul notificărilor de concentrări economice, cu privire la negocierea de angajamente sau recunoaşteri şi a depunerii cererilor de clemenţă. Totodată, Adrian are experiență în reprezentarea clientului în cadrul procedurilor de ajutor de stat în fața Comisiei Europene.

Adrian organizează, de asemenea, audituri în materie de concurenţă şi sesiuni de instruire pentru clienţi şi personalul lor activ in zonele cu risc de încălcare a normelor de concurenţă şi acorda asistenţă pentru asigurarea conformării cu regulile de concurenţă aplicabile, de exemplu stabilirea unui program de conformare dedicat nevoilor clienţilor, evaluarea riscurilor concurenţiale aferente desfăşurării unei anumite activităţi, auditarea proceselor specifice fiecărei companii şi propunerea de măsuri pentru a minimiza riscurile de concurenţă identificate, restructurarea unor sisteme de distribuţie etc.

Adrian este, cu regularitate, lector la conferinţe dedicate problemelor de dreptul concurenţei, fiind, de asemenea, recomandat ca expert în aceste domenii de către publicaţii prestigioase precum Chambers and Partners Europe sau Who’s Who. Totodată, Adrian a deținut, timp de 4 mandate consecutive, poziţia de co-chair al comitetului de dreptul concurenţei din cadrul AmCham România.

Webinariile Wolters Kluwer România sunt organizate cu respectarea standardelor europene în domeniul e-learning și au ca suport metode și tehnici avansate de comunicare și predare; Lectorii dețin competență și experiență practică relevantă pentru formare profesională în domeniile vizate.

Vreau abonament
la Webinariile Wolters Kluwer România

Webinariile Wolters Kluwer România sunt organizate cu respectarea standardelor europene în domeniul e-learning și au ca suport metode și tehnici avansate de comunicare și predare; Lectorii dețin competență și experiență practică relevantă pentru formare profesională în domeniile vizate.

Abonează-te la webinariile Wolters Kluwer România: ai acces la webinarul live direct în platforma legislativă Sintact.ro. Tot aici, vei regăsi și înregistrările webinariilor anterioare. Mai mult, îți poți crea folder pe desktopul personal doar cu webinariile.

De asemenea, beneficiezi de indexarea și căutarea disponibile în Sintact.ro, pentru a ajunge mai rapid la rezultatul dorit.

Nu ai cont Sintact.ro? Solicită demo gratuit aici »

Share this Post