Ce este şi cum poate fi folosită inteligenţa artificială

admin/ November 9, 2018/ 1 Reviste/ 0 comments

Inteligenţa artificială (IA) este unul dintre subiectele de actualitate în domeniul tehnologiei, dar şi în multe alte zone de interes ştiinţific sau cotidian. Ea a ridicat, continuă să ridice şi va ridica probleme importante în societate, determinându-ne să învăţăm modul în care să ne adaptăm noilor situaţii ce vor apărea. Pentru început, important este să cunoaştem ce este cu adevărat IA, cum o putem folosi şi în ce condiţii.

Este foarte important ca oamenii din toate domeniile de activitate să cerceteze împreună, să se informeze şi să se adapteze noilor tehnologii. Cercetarea este esenţială pentru a putea înţelege cu adevărat cum se poate colabora şi care sunt perspectivele atunci când folosim o IA. Practic vorbind, aceasta poate să cuprindă toate domeniile de activitate, însă pentru aceasta este importantă educaţia în acest domeniu nou, precum şi corelarea informaţiilor.

Chiar dacă în momentul de faţă aspectul nu este încă foarte mediatizat, totuşi este esenţial să înţelegem că într-un timp foarte scurt IA ne va schimba modul de viaţă, modul în care gândim şi modul în care lucrăm, indiferent de domeniul de activitate. Înţelegând cât mai repede aceste lucruri, este foarte important să adaptăm întreaga societate, prin legislaţie, reguli şi standarde la noile provocări ce vor apărea în toate domeniile profesionale, sociale şi personale.

Cuvinte-cheie: inteligenţa artificială, tehnologii noi, societate, legislaţie, informaţii

1. Ce este IA
IA este definită aparent simplu de către specialişti ca fiind simularea proceselor inteligenţei umane de către sistemele informatice. Aceste procese includ învăţarea prin obţinerea/acumularea informaţiilor, funcţia raţională folosind reguli pentru a ajunge la concluzii, dar şi autocorecţia în conformitate cu experienţele anterioare 1.

IA mai este definită ca fiind studiul “agenţilor inteligenţi”, deci ea este orice sistem care percepe mediul său, este conştient de el şi face acţiuni care maximizează şansa de a-şi atinge cu succes obiectivele. Termenul inteligenţă artificială se aplică atunci când o maşină imită funcţiile cognitive pe care oamenii le asociază cu alte minţi umane, cum ar fi învăţarea şi rezolvarea problemelor, a situaţiilor şi chiar luarea deciziilor 2.
Aşadar, cum am mai spus, IA este un sistem inteligent care învaţă singur, îşi dezvoltă singur sisteme învăţare şi căutare, poate avea chiar limbaj propriu, îşi dezvoltă singur reţele neuronale artificiale, îşi poate scrie propriile programe şi nu în ultimul rând, are putere de decizie.
2. Scurt istoric
Bazele ciberneticii au fost puse de un român căruia i-a fost recunoscut foarte târziu acest aport important în domeniul ştiinţei. El este renumitul savant Ştefan Odobleja care a revoluţionat ştiinţa enunţând principiile generale care guvernează acele sisteme pe baza cărora el susţine că se modelează realitatea, arătând printre altele cum funcţionează psihicul uman.

Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*