Ministrul Sănătăţii ordonă interzicerea exportului de medicamente şi echipamente medicale necesare pentru tratarea cazurilor de COVID-19

alexandra.caras/ March 16, 2020/ Articole, Articolul saptamanii, Coronavirus

Exportul unor medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare necesare pentru prevenirea şi pentru tratarea cazurilor de COVID-19 a fost interzis pentru 6 luni. Conform ordinului nr. 428/2020 al Ministrului Sănătăţii, sunt exceptate de la această interdicţie medicamentele care sunt produse în România.

Distribuţia în afara României, interzisă 6 luni. Lista dispozitivelor medicale elaborată de Ministerul Sănătăţii, potrivit ordinului amintit, cuprinde echipamente de diagnostic, precum aparate de radiologie fixă şi mobilă, angiografe, computer tomograf. Mai este interzis exportul echipamentelor pentru anestezie şi terapie intensivă, precum defibrilator, aparat de ventilaţie, aparat de anestezie, injectomate. De asemenea, se suspendă distribuţia în afara teritoriului României, pentru şase luni, a echipamentelor cardiovasculare, precum stenturile şi accesoriile, dispozitive vasculare periferice şi aortice şi protezele cardiace valvulare şi vasculare, dar şi diferite feluri de stimulatoare. Pe listă mai sunt prevăzute echipamente pentru endoscopie, de explorare complexă de ultrasunete, electrocardiograf, electroencefalograf, echipamente pentru neonatologie, pentru urologie şi pentru UPI etc. Printre materialele medicale cu interdicţie sunt trusele pentru traheostomie, dispozitivele de intubaţie şi alternative intubaţiei, măşti oxigen, sonde de aspiraţie traheală, dispozitive de monitorizare EKG, de drenaj toracic etc. Inclusiv materialele folosite în traume, aşa cum sunt vata, compresele sterile, gulerele cervicale şi compresele pentru arsuri, firele de sutură, lamele de bisturiu, diferite tipuri de sonde, acele de unică folosinţă şi seringile şi mănuşile sterile sunt interzise a fi exportate. În ceea ce priveşte medicamentele, este suspendat exportul medicamentelor cuprinse în Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor Autorizate de Punere pe Piaţă în România (CANAMED).

Transporturi de materiale medicale, oprite la graniţă. Un prim efect al emiterii ordinului din 12 martie a fost anunţat aseară de ministrul sănătăţii, Victor Costache. Au fost oprite la granița României nenumărate tiruri, cu zeci de tone de medicamente și de materiale sanitare, care ar fi fost scoase din țară prin export paralel. Am emis acest ordin astăzi, publicat în numărul 202 din Monitorul Oficial, potrivit căruia se suspendă temporar distribuția în afara teritoriului României pe o perioadă de șase luni a medicamentelor cuprinse în catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă. Astfel, potrivit demnitarului, „erau foarte multe echipamente, dispozitive și consumabile care ar fi fost scoase din România dacă transportul nu ar fi fost oprit la graniță”.

Share this Post